Τα λάδια είναι μαγικά - ξεχάστε τα ακριβά καλλυντικά (slow cosmetics)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θέλουμε να τονίσουμε  ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα και να καταπολεμήσουμε τα σημάδια της γήρανσης και την ακμή είναι να χρησιμοποιούμε συνεχώς φυτικά λάδια.

Η « slow cosmétics » υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να αντικαταστήσουμε την κρέμα ημέρας και νύχτας με ένα καλό μασάζ με μερικές σταγόνες λαδιού εμπλουτισμένο με αιθέριο έλαιο ή μη.

Πολλές γυναίκες όμως αναρωτιούνται σε τι μπορεί να χρησιμεύσει ένα λάδι στην επιδερμίδα.

Ας δούμε λοιπόν πώς να διαλέξουμε τα λάδια μας και πώς να τα καταναλώσουμε τόσο στην επιδερμίδα όσο και στη μαγειρική μας.

Πριν απ’ όλα  διαλέξτε την ποιότητα :

Για κάθε λάδι αναρωτηθείτε :

– Είναι αγνό ή νοθευμένο με ορυκτέλαια, λιπαρές αλκοόλες η συνθετικά αρώματα;  Διαβάστε καλά τον κατάλογο με τα συστατικά. Κανονικά πρέπει να αναφέρει μόνο το όνομα του λαδιού και τη Βιταμίνη. Αυτό είναι όλο. Τα ίδιο για τα φαγώσιμα λάδια.

– Προέρχεται από μηχανική έκθλιψη εν ψυχρώ ; Ιδανικά η θερμοκρασία δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς για να διατηρηθούν όλα συστατικά του λαδιού. 

– Έχει πιστοποίηση BIO ;  Αν ναι είναι καλύτερα γιατί έτσι υποστηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες και είμαστε σίγουροι ότι το λάδι δεν έχει νοθευτεί. Εν πάσει περιπτώσει αν δεν είναι ΒΙΟ φροντίστε να είναι ΠΑΡΘΕΝΟ, δηλαδή αγνό και φυσικό.

Προσέξτε την ημερομηνία λήξης. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ λάδι «ληγμένο». Δεν είναι επικίνδυνο αλλά το λάδι δεν έχει πια καμιά δράση.

– Είναι ακριβό ; Αν είναι πολύ φτηνό προσέξτε και συγκρίνετε τη τιμή του με εκείνη παρόμοιων λαδιών. Αν είναι πολύ ακριβό μάλλον σας το πωλούν για «καλλυντικό θαύμα». Αναλογιστείτε ότι ένα φιαλίδιο 50 ml Αργκάν ή Αγριοτριανταφυλλιάς δεν πρέπει να στοιχίζει πάνω από 15 ευρώ!

———————————————————————————————————

Λάδια για τη μαγειρική

Η κατανάλωση φυτικών ελαίων στο φαγητό δρα προληπτικά ενάντια στην κακή χοληστερίνη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ελαιόλαδο  : Ο βασιλιάς της μαγειρικής, βοηθάει την πέψη.

Κραμβέλαιο : Σε σαλάτες, αντιοξειδωτικό..

Ηλιέλαιο : Φτηνό, σε σάλτσες και ήπιο μαγείρεμα. Προστατεύει από καρδιοαγγειακές παθήσεις και τη χοληστερίνη.

Σησαμέλαιο : Βραστά λαχανικά, σαλάτες, μακαρόνια. Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

————————————————————————————————————–

Τα λάδια που καταναλώνουμε σε ποσότητα 1 μικρής κουταλιάς καφέ και παράλληλα τα χρησιμοποιούμε για να φροντίσουμε την επιδερμίδα μας.

Αργκάν – argania spinosa : προφυλάσσει και αναδομεί την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα, με υπέροχη γεύση και πλούσιο σε βιταμίνες. Κρύο σε σαλάτες.

Αγριοτριανταφυλλιά – rosa rubiginosa : προληπτικά αντιρυτιδική, μειώνει τις ραγάδες και τις ουλές, πλούσιο σε ωμέγα-3 για εγκύους και ηλικιωμένους.

Νυχτολούλουδο – oenothera biennis  : Με λήψη από το στόμα (1 κάψουλα ή 1 μικρή κουταλιά την ημέρα) ρυθμίζει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και ελαττώνει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης. Με μασάζ στην επιδερμίδα για αντιγηραντική πρόληψη.

Μαύρο Κύμινο – nigella sativa : Ιδανικό για επιδερμίδες με προβλήματα ή ακμή και την πιτυρίδα  1 κουταλάκι του καφέ την ημέρα ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τη γήρανση.

Το αγαπημένο μου λάδι είναι το Χοχόμπα (simmondsia chinensis), δεν τρώγεται αλλά είναι από μόνο του ένα πραγματικό καλλυντικό. Ιδανικό για την ακμή.

Αν και είναι λιπαρό το προτείνουμε για λιπαρή επιδερμίδα. Τα σπυράκια δεν προκαλούνται από τα λιπαρά λάδια αλλά από καλλυντικά προϊόντα που «βουλώνουν» τους πόρους και από κακή διατροφή

Για λιπαρές επιδερμίδες διαλέξτε : χοχόμπα, μαύρο κύμινο ή βερυκοκέλαιο χωρίς κανένα κίνδυνο !

ΑΓΟΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΛΑΙΩΝ (έξτρα παρθένων, βιολογικών ή συμβατικών) ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022

2 Responses

  1. Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα:
    1. Σε ένα μείγμα μπορούμε να βάλουμε περισσότερα από ένα έλαια βάσης μαζί;
    2. Υπάρχουν έλαια (βάσης ή αιθέρια) ο συνδυασμός των οποίων απαγορεύεται ή αντενδείκνυται (π.χ. το ένα να εξουδετερώνει τις ιδιότητες του άλλου)
    3. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα προσώπου με ένα μείγμα σε ελαιώδη μορφή;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Comments are closed.