Όλα έχουν σημασία στα αιθέρια έλαια

 ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ

Το μεγαλύτερο μέρος οποιουδήποτε αιθερίου ελαίου (99,99%) αποτελείται από μόνο 3 στοιχεία : άνθρακα (C), υδρογόνο (H) και οξυγόνο (Ο) – αλλά μερικές φορές συναντάμε το θείο (S) και νίτρο (Ν) σε ρόλους κλειδί.

Για παράδειγμα, το χαρακτηριστικό άρωμα του αιθερίου ελαίου Γκρέιπφρουτ (Citrus paradisi) οφείλεται σε ένα θειούχο συστατικό (1-p-menthen-8-thiol) σε απειροελάχιστη ποσότητα – λιγότερο από 1 δισεκατομμυριοστό ! Δηλαδή 0.0000001%. Παρόλα αυτά η παρουσία της κυριαρχεί στο άρωμα του Γκρέιπφρουτ. Ενώ το αιθέριο έλαιο του Γκρέιπφρουτ αποτελείται από 95% d-λιμονένιο δεν είναι το λιμονένιο που μυρίζει. Το d-λιμονένιο, σε οποιαδήποτε συγκέντρωση αναδίδει ένα πορτοκαλοειδές άρωμα. Είναι εκπληκτικό το ότι ένα μόριο θειούχου συστατικού στο 1 δισεκατομμύρια άλλα είναι τόσο δυνατό που υπερισχύει το d-λιμονένιο και αναγνωρίζεται τόσο εύκολα από την μύτη μας (οσφρητικό επιθήλιο). (Οι δυνατές μυρουδιές χαρακτηρίζουν τα περισσότερα θειούχα συστατικά που βρίσκονται επίσης στο σκόρδο και στο αιθέριο έλαιο του σκόρδου).

Προσέξτε αυτό. Αν έχετε πρόχειρο ένα φιαλίδιο αιθερίου ελαίου Γκρέιπφρουτ μυρίστε τε το γρήγορα και νιώστε την οσφρητική εμπειρία του 1 ή 2 μορίων του θειούχου συστατικού. Μπορείτε να εντυπωσιάσετε τους φίλους λέγοντας : «Μμμμ…, μου φαίνεται ότι υπάρχουν ίχνη 1-p-menthen-8-thiol στο αιθέριο έλαιο.»

Ενώ όλα τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, μοσχολέμονο) έχουν ως βασικό συστατικό το d-λιμονένιο, έχουν όλα διαφορετικό άρωμα και διαφορετικές φαρμακευτικές θεραπευτικές ιδιότητες που καθορίζονται από ήσσονος σημασίας και σε ποσότητα ίχνους συστατικά. Το Γκρέιπφρουτ για παράδειγμα μπορεί να διαλύσει το λίπος των ιστών και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην μείωση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, η ιδιότητα αυτή δεν οφείλεται στο κύριο συστατικό του (το d-λιμονένιο) αλλά στα ήσσονος σημασίας και σε ίχνη συστατικά σε συνδυασμό με το d-λιμονένιο.

Είναι μια ακόμη απόδειξη της ανάγκης να χρησιμοποιούμε ένα 100% αγνό, φυσικό και ακέραιο αιθέριο έλαιο με ΟΛΑ τα συστατικά του και χωρίς να έχει υποστεί καμία νοθεία ή αλλοίωση !

Ιατρός Νίκος Χρηστίδης

Αγορά ιατρικών αιθερίων ελαίων   ΚΛΙΚ εδώ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022