Η Λεβάντα ξέρει! (αιθέριο έλαιο)

Το αιθέριο έλαιο Λεβάντας φαίνεται να ξέρει τι χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να του το προσφέρει.

AIRASE (Association for the International Research of Aromatic Science and Education) Essential Oil Hot News, Sept 12, 2012, issue

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι από καιρό γνωστό για τις ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες του . Ωστόσο, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις , το αιθέριο έλαιο λεβάντας αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν κινητικοποιητικό (δίνει ενέργεια) .

Σε μια μελέτη του 2004 ( 1 ) στο  Journal of Palliative Medicine, σε ασθενείς σε τελικό στάδιο, χορηγήθηκε συνδυασμός αρωματοθεραπείας, ποδόλουτρο με αιθέριο έλαιο λεβάντας,  και ρεφλεξολογίας με λάδι jojoba με λεβάντα. Η αξιολόγηση της κόπωσης λόγω Καρκίνου ( CFS ) έδειξε καθαρά ότι η κόπωση είχε ανακουφιστεί.

Από το γεγονός ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας ηρεμεί και χαλαρώνει τους περισσότερους ανθρώπους , ενώ κινητοποιεί (δίνει ενέργεια) σε ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο ασθένειας για τον λόγο αυτό διεκδικεί τον όρο ” προσαρμογόνο» . Αυτό σημαίνει ότι η λεβάντα φαίνεται να αναγνωρίζει τις ανάγκες του οργανισμού και να δρα αναλόγως : χαλαρώνει ή κινητοποιεί.

Μια μελέτη του Απριλίου του 2012 ( 2 ) από ερευνητές στην Ταϊλάνδη ανέλυσε τις επιδράσεις του αιθερίου ελαίου λεβάντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, και στις αντιδράσεις της διάθεσης του ανθρώπους μετά από εισπνοή (Λεβάντας). Είκοσι υγιείς εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη με αμυγδαλέλαιο ως ουσία μάρτυρας. Αξιολογήθηκαν οι λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος ( αυτού που λειτουργεί ανεξάρτητα από την θέληση μας) όπως η αρτηριακή πίεση , τον καρδιακό ρυθμό , αναπνευστικό ρυθμό , και η θερμοκρασία του δέρματος.

Επιπλέον , τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με την διάθεσή τους : αν αισθάνθηκαν ευχάριστα ή δυσάρεστα , άβολα , αν διγέρθηκαν σεξουαλικά ή χαλάρωσαν και χαλάρωσης προκειμένου να εκτιμηθεί η συμπεριφορά. Επίσης , ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) καταγράφηκε από 31 ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής . Τα δεδομένα αναλύθηκαν συγκρίνοντας τις επιπτώσεις του αιθερίου ελαίου λεβάντας στις σωματικές λειτουργίες και ψυχική διάθεση σε σχέση με τους συμμετέχοντας μάρτυρες που έλαβαν αμυγδαλέλαιο.

Κανείς δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας προκάλεσε σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης , του καρδιακού ρυθμού και της θερμοκρασίας του σώματος. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια μείωση της διέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Όσον αφορά την διάθεση τα άτομα που εισέπνευσαν αιθέριο έλαιο λεβάντας οι ίδιοι αξιολογούν τους εαυτούς τους ως πιο δραστήριους , πιο φρέσκους, πιο χαλαρούς από τα άτομα που εισέπνευσαν αμυγδαλέλαιο . Σε σύγκριση με το αμυγδαλέλαιο το αιθέριο έλαιο λεβάντας αύξησε τη δύναμη των δραστηριοτήτων θήτα και άλφα του εγκεφάλου .

Σε μια άλλη μελέτη του 2012, έχοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό μελετών για την κατευναστική, αντισηπτική και υπνωτική δράση της λεβάντας οι επιστήμονες της Ταϊβάν από το Πανεπιστήμιο Yuanpei ( 3 ) αποφάσισε να αναλύσει την δράση της λεβάντας στην φλεγμονή που προκαλείται από τον λιποπολυσακχαρίτη ( LPS ) στο ανθρώπινο μονοκύτταρα ΤΗΡ – 1 .

Χρησιμοποιώντας μόνο ένα 0,1 τοις εκατό διάλυμα αιθερίου ελαίου λεβάντας ( LEO ) , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αιθέριο έλαιο λεβάντας αύξησε σημαντικά την βιωσιμότητα των κυττάρων και παρεμπόδισε την IL- 1β, δημιουργία υπεροξειδίου ανιόντος από τα LPS – διεγερμένα ΤΗΡ- 1 κύτταρα. Η μελέτη της περίληψης εξαιρετική τεχνική αποκαλύπτει επίσης ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας ρυθμίζει προς τα κάτω τα επίπεδα πρωτεΐνης και των δύο LPS επαγόμενων πρωτεϊνών της φωσφο – NF – kB και του Toll-like υποδοχέα της κυτταρικής μεμβράνης ( 4 ) .

Για όσους μεταξύ μας δεν έχουν κάνει ειδικές σπουδές το υπεροξείδιο , λέει Wikipedia, ” είναι βιολογικά αρκετά τοξικό και έχει αναπτυχθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώσει τους εισβάλλοντες μικροοργανισμούς . ” Ο 4 πυρηνικής παράγοντας κάππα βήτα ( NF-kB ) ” ελέγχει πολλά γονίδια που εμπλέκονται στη φλεγμονή ” , ώστε ” δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ΝΡ- kN έχει βρεθεί να είναι δρα χρόνια σε πολλές φλεγμονώδεις νόσους , όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου , η αρθρίτιδα , η σήψη, η γαστρίτιδα , το άσθμα , η αθηρωματοσκλήρωση , και άλλα . ” ( 5 )

Όταν οι φλεγμονώδεις μηχανισμοί κυριαρχούν στον οργανισμό το αιθέριο έλαιο της λεβάντας μπορεί να παράσχει βοήθεια .

Μετάφραση Ν. Χρηστίδης.

References

1. Kohara H, et al. Combined modality treatment of aromatherapy, footsoak, and reflexology relieves fatigue in patients with cancer, J Palliat Med. 2004 Dec;7(6):791-6.

2. Sayorwan W, et al. The effects of lavender essential oil inhalation on emotional states, autonomic nervous system, and brain electrical activity, J Med Assoc Thai. 2012 Apr;95(4):598-606.

3. Huang MY, et al. Effect of lavender essential oil on LPS-stimulated inflammation, Am J Chin Med. 2012;40(4):845-59.

4. http://en.wikipedia.org/wiki/Superoxide.

Εγγυημένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της θεραπείας ΜΟΝΟ με αιθέρια έλαια φαρμακευτικά με Χημειότυπο 100% αγνά και φυσικά.

Αγορά ιατρικώ ν αιθερίων ελαίων  και συσκευών διάχυσης με υπερήχους ΚΛΙΚ εδώ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022