Ελίχρυσος - Helichrysum italicum ssp serotinum

HELICHRYSUM

Βοτανολογία

Ο ελίχρυσος είναι ένα «μαγικό» φυτό για όλα τα τραύματα και έχει ένα χαρακτηριστικό άρωμα που είτε ξετρελαίνει είτε απωθεί. Βασιλιάς στα αμμώδη, ξηρά και ηλιόλουστα εδάφη της Μεσογείου παρουσιάζει τα κίτρινα άνθη του σε βότρεις που δεν περνούν απαρατήρητοι αφού μάλιστα δεν μαραίνονται (Αμάραντος). Φτάνει σε ύψος 30 ως 50 εκατοστά και προτιμά τις παραθαλάσσιες περιοχές της Κορσικής και της Σαρδηνίας (ελίχρυσος ο ιταλικός).

Σπάνιος και πολύτιμος για να συγκεντρωθούν τα 1000 κιλά ανθισμένων κορυφών ελίχρυσου χρειάζεται η κουραστική δουλειά 5 εργατών. Η ποσότητα αυτή από τα άνθη φτάσει ίσα ίσα για 1 λίτρο αιθερίου ελαίου.

Το αιθέριο έλαιο μοιάζει να είναι ακριβό αλλά δικαιολογημένα λόγω της πλούσιας και αποτελεσματικής δράσης του.

Μέρος του φυτού που αποστάζεται : ανθισμένες κορυφές

Ποια αρωματικά μόρια;

Βρίσκουμε πολλές βιοχημικές οικογένειες οι κυριότερες των οποίων είναι οι εστέρες με τον οξικός νερυλεστέρας (25 ως 40%), τις κετόνες με τις ιταλιδιόνες (10-15%) και τα σεσκιτερπένια με το κουρκουμένιο (5-15%).

Ιδιαίτερες προφυλάξεις

Καμία αντένδειξη δεν έρχεται να ρίξει τη σκιά της στον λαμπρό θεραπευτικό πίνακα του εξαιρετικού αυτού αιθερίου ελαίου.

Οι λίγες κετόνες που βρίσκουμε είναι ελάχιστα τοξικές και σε μικρό ποσοστό. Επιπλέον η διάρκεια της θεραπείας είναι πάντα μικρή και εφαρμόζεται εξωτερικά. Το χρησιμοποιούμε χωρίς κανένα δισταγμό σε επείγουσες περιπτώσεις ατυχήματος.

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες

Είναι τόσο ποικίλες οι δράσεις του που δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε. Η πιο θαυματουργή είναι η δράση του στα αιματώματα που τα εξαφανίζει. Επίσης υπέροχη είναι η αντι – εκφυλιστική, αντι- σκληρωτική του ιδιότητα. Η αντιφλεγμονώδης και αναλγητική του δράση θα σας γοητεύσουν. Φύρδην μίγδην αναφέρουμε τη δράση του σε : κιρσούς, μυϊκούς σπασμούς, επουλωτική σε πληγές αλλά και μείωση της χοληστερίνης του αίματος.

Οι κύριες θεραπευτικές ενδείξεις

Πρόληψη και θεραπεία πρόσφατων ραγάδων +++
Ρυτίδες, μικρές και μεγάλες, χαλάρωση των ιστών +++
Διάφορες αιμορραγίες : μύτη, πληγή, τοκετός, χειρουργείο +++
Φλεγμονές της επιδερμίδας : τσίμπημα κουνουπιών, έκζεμα, κνησμός +++
Φλεγμονές  οστών-αρθρώσεων : αρθροπάθειες, ρευματισμοί +++

Το μυστικό του ειδικού

2 σταγόνες ελίχρυσου σε πρόσφατο αιμάτωμα ή μελανιά (ακόμη και όταν υπάρχει πληγή) και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

 

Για αγορά του 100% αγνού αιθερίου ελαίου ιατρικής κατηγορίας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022