YLANG YLANG αιθέριο έλαιο- Cananga odorata

Yla

Κατάγεται από τις Φιλιππίνες αλλά είναι πολύ διαδεδομένο στη Μαδαγκασκάρη, στο νησί Νόζι Μπι (Nosy Be) Η βοτανολογική του ονομασία είναι cananga odorata και δίνει αιθέριο έλαιο που αξίζει όλη μας τη προσοχή.

Το απαλό και αισθησιακό του άρωμα είναι βεντέτα τηςαρωματοποιίας  και της αρωματολογίας αλλά οι πολυάριθμες ιδιότητες του το καθιστούν απαραίτητο στην αρωματοθεραπεία και σε μασάζ για θεραπεία της κατάθλιψης, την εξάντληση, τις μυϊκές κράμπες ή το στρες.

Οι μαγικές αρετές του αιθερίου ελαίου εξηγούνται από τη βιοχημική του σύνθεση, εξαιρετικά περίπλοκη, και είναι προϊόν πολύωρης και ιδιόμορφης απόσταξης.

 

Ένα πολύ όμορφο λουλούδι

Ylang ylang σημαίνει «λουλούδι των λουλουδιών» ή «άρωμα όλων των αρωμάτων». Το αιθέριο έλαιο του έχει ζεστό, στρογγυλό και αισθησιακό, επίμονο άρωμα που είναι χαρακτηριστικό. Όταν προσγειωνόμαστε στο νησί του Nosy Be βορειοδυτικά της Μαδαγασκάρης, εκεί όπου φύονται εκατοντάδες ylang, αρκεί να μυρίσουμε την ατμόσφαιρα για να για να μας κυριεύσει ένα καινούργιο και γλυκό άρωμα. Είναι συγκινητικό.

 

Το ylang ylang (Cananga Odorata) είναι δένδρο που αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να φτάσει μέσο ύψος 30 μέτρων, αλλά όταν καλλιεργείται κλαδεύεται ώστε μη ξεπερνάει το ύψος του ανθρώπου για να γίνεται εύκολα η συγκομιδή. Με αυτό τον τρόπο βγάζει περισσότερα άνθη. Μια κλασσική φυτεία απαριθμεί περίπου 250 με 350 δένδρα ανά εκτάριο, ανάλογα με την τοποθεσία. Το δένδρο ανθοφορεί για 25 χρόνια. Τα άνθη παράγονται όλο το χρόνο. Κάθε δένδρο, από το πέμπτο έτος, παράγει περίπου 20-25 κιλά ανθέων το χρόνο. Τα άνθη συλλέγονται 1 φορά την εβδομάδα για όλο το χρόνο. Στο Νόζι Mπι η καλή περίοδος ξεκινάει το Μάρτιο και τελειώνει το Μάιο. Για καλύτερη ποιότητα και μέγιστη αποδοτικότητα τα άνθη συλλέγονται με την ανατολή του ηλίου μέχρι το πρωί.

 

Πολλαπλή χρήση

Οι ειδικοί της επιστημονικής αρωματοθεραπείας θεωρούν ότι το αιθέριο έλαιο του ylang ylang είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση των φλεγμονών, του πόνου και των μυϊκών συσπάσεων, αλλά για το στρες, την αϋπνία και την κατάθλιψη.

Στη δερμο-κοσμητολογία το χρησιμοποιούμε ως τονωτικό των μαλλιών στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στη τριχόπτωση.
Σε μασάζ ευεξίας το ylang ylang εμφανίζεται συχνά σε συνταγές ψυχολογικής εξισορρόπησης.

Αλλά ο μεγαλύτερος καταναλωτής αιθερίου ελαίου ylang ylang είναι η βιομηχανική αρωματοποιία. Η Coco Chanel το έκανε πασίγνωστο με το μυθικό άρωμα « Bois de îles », και, με πιο διακριτικές νότες, στο διάσημο Chanel n° 5. Άλλα γνωστά αρώματα περιέχουν επίσης νότες ylang ylang, όπως το Joy του Patou, Opium του Yves Saint Laurent ή Paris de Guerlain.

Στην οσμοθεραπεία προτείνουμε εισπνοές αιθερίου ελαίου ylang ylang για να οξύνουμε τις αισθήσεις και να αμβλύνουμε την κατάθλιψη, το φόβο, το θυμό και τη ζήλια μεταξύ άλλων συναισθημάτων.

Το ylang ylang προσφέρει αιθέριο έλαιο με ζεστό και αισθησιακό άρωμα. Αφροδισιακό; Τονωτικό της σεξουαλικότητας;  Το ylang ylang είναι σίγουρα. Να λοιπόν μια χρήσιμη πληροφορία, αν θέλουμε να προσφέρουμε ένα μασάζ του Αγίου Βαλεντίνου.

Στην Ινδονησία παραδοσιακά απλώνουμε τα άνθη στο κρεβάτι της νιόπαντρης!.

 

 

Σύνθετο αρωματικό προφίλ

Το πλούσιο βιοχημικό προφίλ του, και ιδιαίτερα η παρουσία σημαντικών τερπενικών εστέρων (οξικός λιναλυλεστέρας, βενζοϊκός λιναλυλεστέρας), προικίζει το αιθέριο έλαιο υλάνγκ-υλάνγκ με όλες αυτές τις αρετές (Αν και καλό θα ήταν να ξέρουμε ακριβώς για ποιο «κλάσμα» του υλάνγκ-υλάνγκ μιλάμε).
Πράγματι, η απόσταξη του φυτού μας παραδίδει την εσάνς του σε πολλά διαχωρισμένα στάδια που ονομάζονται «κλάσματα».

Η βιομηχανία αρωματοποιίας, μεγάλος καταναλωτής ylang ylang, επιλέγει συχνά μόνο το ένα ή το άλλο κλάσμα για λόγους οικονομικούς ή αρωματικούς. Για παράδειγμα το ylang ylang extra είναι κλάσμα του αιθερίου ελαίου.
Αντίθετα, το αιθέριο έλαιο ylang ylang « totum », το αγαπημένο των αρωματοθεραπευτών, είναι η πολύτιμη συνέργεια όλων αποσταγμένων κλασμάτων, το ένα μετά το άλλο.

 

Τα κύρια συστατικά του αιθερίου ελαίου ylangylang είναι πολλά : 

 Λιναλοόλη και η γερανιόλη δίνουν ταυτόχρονα στο αιθέριο έλαιο δροσερές, φλοράλ και κιτρώδεις νότες. Κι άλλες αρωματικές αλκοόλες που είναι παρούσες στρογγυλεύουν το άρωμα του.

παρα-κρεσυλικός μεθυλεστέρας δίνει ελαφρώς φαρμακευτική οσμή στα πρώτα κλάσματα του αιθερίου ελαίου και στο Εξτρά που είναι ιδιαίτερο κλάσμα που παραλαμβάνεται με αρκετή δυσκολία στην αρχή της απόσταξης. Πιθανότατα σε αυτό το κλάσμα να οφείλεται η νότα που κάνει το άρωμα του υλάνγκ υλάνγκ επίμονο και ενώ είναι λιγότερο ευχάριστο για ορισμένους προκαλεί υπνωτική εξάρτηση σε άλλους.

– Τα σεσκιτερπένια όπως το δ-γερμακρένιο και το φαρνεσένιο προσδίδουν ταυτόχρονα ξυλώδεις και φλοράλ νότες. Γενικά οι νότες αυτές είναι πιο πράσινες. 

– Το καρυοφυλλένιο και το καδινένιο δίνουν νότα μπαχαρικών, πιο πιπεράτη.

– Ο οξικός γερανυλεστέρας και ο οξικός βενζυλεστέρας, εστέρες που είναι σημαντικά συστατικά, είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι της χαρακτηριστικής νότας γιασεμιού που απελευθερώνει το αιθέριο έλαιο ylang ylang. Εν μέρει οι ίδιοι αυτοί εστέρες προσδίδουν στο αιθέριο έλαιο ηρεμιστικές ιδιότητες και, ως ένα βαθμό, και αντιφλεγμονώδεις. Όμως όλα τα κλάσματα του αιθερίου ελαίου δεν περιέχουν όλους τους εστέρες στο ίδιο ποσοστό. Η νότα γιασεμιού είναι πολύτιμη για όσους αγαπούν το ylang ylang και απεχθής για εκείνους που το αιθέριο έλαιο δυσαρεστεί.

– Ο  βενζοϊκός μεθυλεστέρας, άλλος τερπενικός εστέρας, είναι ένα από τα κύρια συστατικά των κλασμάτων 1 και 2 του ylang ylang (10% περίπου).  Το στοιχείο αυτό δίνει νότα γαρύφαλλου στο αιθέριο έλαιο.

 –  Οι τερπενικές αλδεΰδες που βρίσκονται στο αιθέριο έλαιο του προσδίδουν ισχυρή αρωματική δύναμη, ιδιαίτερα όταν το διαχέουμε στην ατμόσφαιρα.

– Οι φαινόλες είναι επίσης παρούσες σε χαμηλό επίπεδο αλλά σε όλα τα κλάσματα. Η παρα-κρεσόλη, η ευγενόλη ή ισο-ευγενόλη  προσδίδουν στο αιθέριο πινελιές ζεστασιάς, με νότες μπαλσάμικες και μπαχαρικών.

——————————————————-

 

 Alambic

 Απόσταξη από εμπειρογνώμονες

Παραλαμβάνουμε το αιθέριο έλαιο ylang ylang με απόσταξη φρέσκων ανθέων του δένδρου « Cananga odorata ». Συλλέγουμε το αιθέριο έλαιο σε 5 διαδοχικά κλάσματα κατά τη διάρκεια απόσταξης που μπορεί να διαρκέσει από 10 ως 20 ώρες περίπου.

Διακρίνουμε τα κλάσματα S Extra (S=superior), Extra, Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο. Τα διάφορα κλάσματα προσδιορίζονται ανάλογα της ιδιαίτερης πυκνότητας του καθενός.

Στην αρχή, τα άνθη τοποθετούνται σε προθερμασμένο κάδο από ανοξείδωτο χάλυβα. Εκατό κιλά από φρέσκα άνθη δίνουν περίπου 2 – 2,5 κιλά αιθερίου ελαίου.

Όταν ξεκινάει η απόσταξη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να παραλάβουμε τα κλάσματα S Extra και Extra χάρη σε πολύ ζεστό ατμό. Αν η  θέρμανση δεν είναι αρκετά δυνατή παραλαμβάνουμε αμέσως το Πρώτο κλάσμα ylang ylang αντί των βαθμών Extra, και θα ήταν κρίμα. Αυτό προϋποθέτει ότι χρειάζονται πολύ καυσόξυλα για επιτυχημένη απόσταξη, κάτι που δεν είναι εύκολο στη Μαδαγασκάρη για τους μικρούς παραγωγούς.

Μετά από μια περίπου ώρα απόσταξης ο παραγωγός (ή αυτός που αποστάζει) μειώνει την ένταση της φωτιάς και αφήνει να σιγοκαίονται κλαδιά και κορμοί  στο μέγεθος του μπράτσου. Μπορούν έτσι να παραληφθούν το πρώτο και το δεύτερο κλάσμα.

Μετά από 6 περίπου ώρες απόσταξης, παραλαμβάνουμε το Τρίτο κλάσμα, λιγότερο αρωματικό. Το κλάσμα αυτό είναι παρά ταύτα σημαντικό για το τελικό προϊόν αν θέλουμε ένα « totum » (μείγμα όλων των κλασμάτων). Ιδού λοιπόν γιατί η απόσταξη διαρκεί 10 ώρες.

Το αιθέριο έλαιο ylang ylang συλλέγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσταξης κάθε φορά που ο αποστακτήρας περιέχει 125 ml αιθερίου ελαίου. Οι 5 αποστάξεις συλλέγονται στη πραγματικότητα 20 με 30 φορές.

 

Ένα πλήρες αιθέριο έλαιο

Το αιθέριο έλαιο Ylang Ylang Total ή «Totum» είναι το φαβορί των αρωματοθεραπευτών. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πράγματι ανώτερες από τις ιδιότητες των απομονωμένων κλασμάτων αφού βρίσκουμε σ’ αυτό όλες τις αρωματικές ενώσεις του φυτού.

Το αιθέριο αυτό έλαιο είναι πολύτιμο υλικό, και επομένως, δυστυχώς, πολύ συχνά ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ!

Η νοθεία του αιθερίου ελαίου ylang είναι πολύ συχνή αφού ο νόμος του κέρδους είναι βασιλιάς. Οι κυριότεροι τρόποι νοθείας είναι :

– η προσθήκη αιθερίου ελαίου «ρήξης» για να αυξηθεί ο όγκος (ορυκτέλαιο, γυτικό έλαιο, αιθέριο έλαιο,…). Είναι αρκετά χοντροκομμένος και εύκολα ανιχνεύσιμος αλλά πολύ συνηθισμένος
– η προσθήκη ελαίου καρύδας. Είναι επίσης εύκολο να ανιχνευθεί στη χρωματογραφία σε σοβαρό εργαστήριο.
– η θέρμανση του Τρίτου κλάσματος ylang ylang αναμεμειγμένο με λίγο κλάσμα βαθμού extra ή πρώτου κλάσματος.

Μόνο λίγοι σπάνιοι παραγωγοί ylang ylang μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος στους πελάτες τους.

 Ιατρικά αιθέρια έλαια  ΚΛΙΚ ΕΔΩ για αγορά

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022

HE_YlangYlang-300x300