Φυτικά έλαια και υγεία

Σήμερα όλοι οι γιατροί αναγνωρίζουν ομόφωνα το σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει μια διατροφή με φυτικά λάδια πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (AGE). Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πρόδρομες ουσίες σε πολύπλοκες μεταβολικές οδούς που καταλήγουν στην βιοσύνθεση ιδιαίτερου τύπου μορίων τις προσταγλανδίνες (PG). Ορισμένες προσταγλανδίνες ασκούν πολυποίκιλες βιολογικές δράσεις (μεταφέρουν ορμονικά μηνύματα) μεταβολισμός οστών, μυών και αγγείων) και άλλες, όπως η PG2, είναι βλαβερές επειδή ενεργοποιούν φλεγμονώδεις διαδικασίες (ρευματισμοί, αρθρίτιδα, ποδάγρα) και αναστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (αυτοάνοσες ασθένειες,…). Χάρη στον πολύ καλό μείγμα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (AGE) των ομάδων ω-3, ω-6, ω-7 και την υιοθέτηση μιας καλής διατροφής που παρέχει ψευδάργυρος, μαγνήσιο και Βιταμίνη Β6, μπορούμε να κινητοποιήσουμε την παραγωγή των καλών προσταγλανδινών (PG) και να αναστείλουμε ταυτόχρονα την παραγωγή των κακών προσταγλανδινών (PG2).

Από τις δύο κύριες ομάδες των βασικών λιπαρών ελαίων έχει αποδειχθεί κλινικά ότι τα πολυακόρεστα ω-3 είναι πολύ χρήσιμα σε :

  • Πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων (λόγω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης)
  • Μείωση της συγκέντρωσης λίπους στο αίμα
  • Διαβητικούς ασθενείς
  • Κινητοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας (ο εγκέφαλος είναι το όργανο το πιο πλούσιο σε ω-3)

Τα AGE της ομάδας ω-6 συμμετέχουν κυρίως στη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος, ο συνδυασμός των δύο τύπων AGE παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των φλεγμονών και στην κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα φυτικά έλαια είναι επί πλέον πολύ πλούσια σε βιταμίνες και ειδικά στις A,D,E και Κ που είναι όλες πολύ σημαντικές σε πολλές μεταβολικές οδούς και σωματικές λειτουργίες (αντιοξειδωτική δράση τη βιταμίνης Ε, σύνθεση των οστών και των χόνδρων, όραση, …).

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο λάδι Ταμανού (Calophyllum inophyllum) που φημίζεται για την δυναμωτική, τονωτική και προστατευτική του δράση στο κυκλοφορικό σύστημα (αίματος και λέμφου). Όταν το αλείφουμε τοπικά σε συνδυασμό με άλλα λάδια και αιθέρια έλαια ανακουφίζει σημαντικά και χαρίζει ευεξία σε περίπτωση που έχουμε βαριές γάμπες ή κιρσούς λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.

 

Τα κύρια φυτικά έλαια που συστήνουμε για προβλήματα υγείας είναι :

1.      Αργκάν

2.      Μποράγκο

3.      Φουντουκέλαιο

4.      Αγριοτριανταφυλλιάς

5.      Ταμανού

6.      Νυχτολούλουδου

7.      Σιτέλαιο

8.      Κραμβέλαιο

9.      Μαύρου κύμινου

————————————————–

 

ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γκάμα των φυτικών ελαίων αποτελείται από λάδια πρώτης ποιότητας («παρθένα») πρώτης έκθλιψης, βιολογικά πιστοποιημένα, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα εκ των οποίων αρκετά πρέπει απαραιτήτως να τα παίρνουμε μέσω της διατροφής. Γι αυτό τον λόγο ονομάζονται «Βασικά λιπαρά οξέα» ή AGE και όπως και τα κορεσμένα λιπίδια (που ονομάζονται και «κακά λίπη», κυρίως ζωικής προέλευσης), τα AGE είναι ενεργητικό στοκ, αποθήκη ενέργειας.

Εν τούτοις, έχουν επιπλέον και άλλες ειδικές ιδιότητες που είναι απαραίτητες στην καλή λειτουργία του οργανισμού ( δομή και μεταβολισμός όλων των κυτταρικών μεμβρανών, αντιφλεγμονώδης δράση…). Ο υγιής οργανισμός κατά κανόνα ρυθμίζει με λεπτότητα τον μεταβολισμό των AGE. Δυστυχώς όμως η διατροφή και ο δυτικός τρόπος ζωής ευνοεί υπερβολικά τα AGE ω-6 εις βάρος των ω-3. Οι ελλείψεις και οι ανισορροπίες αυτές μπορεί να αποτελέσουν την αιτία πολυάριθμων μεταβολικών επιπλοκών και μερικές φορές και χρόνιων και σοβαρών ασθενειών.

Που βρίσκουμε τα AGE και τα ω-3; Τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην παραδοσιακή δυτική διατροφή (αραχιδέλαιο, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο) είναι πολύ φτωχά σε ω-3, σε αντίθεση με τα έλαια των ιχθύων αλλά και με τα φυτικά έλαια όπως Αγριοτριανταφυλλιάς, Κραμβελαίου, ελαίου ινδικής κάνναβης, λινελαίου ή καρυδέλαιου.

Για παράδειγμα το ελαιόλαδο δεν περιέχει παρά μόνο 7,7% AGE, εκ των οποίων μόνο 0,7% της ομάδας ω-3 ενώ το λάδι αγριοτριανταφυλλιάς περιέχει περίπου 80% AGE με αναλογία ω-3 / ω-6 = 1/1 (δηλαδή ίση ποσότητα ω-3 και ω-6).

Εφόσον τα AGE βρίσκονται σε ανεπαρκή ποσότητα στην διατροφή μας είναι σημαντικό να επιλέξουμε να τρώμε φυτικά έλαια πρώτης ποιότητας , πλούσια σε AGE της ομάδας ω-3 για να εξισορροπήσουμε έτσι την λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και να προλάβουμε δραστικά πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Από διατροφική άποψη, τα φυτικά έλαια μας είναι πολύ καλοί προμηθευτές βιταμινών (A,D,E και Κ). Πρόκειται για λιποδιαλυτές βιταμίνες με πολύ σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες : η βιταμίνη Ε είναι ένα καταπληκτικό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Α προστατεύει τους ιστούς από την εκφύλιση και δυναμώνει την όραση, ενώ η βιταμίνη D ελέγχει την απορρόφηση και την καθήλωση στα οστά και τα δόντια του ασβεστίου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καλή διατροφή είναι πριν απ’ όλα ισορροπημένη. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τους θησαυρούς των φυτικών ελαίων για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του οργανισμού σε καλά λιπίδια και βιταμίνες. Μην διστάζετε να τα αναμείξετε, να συγκρίνετε τα αρώματα τους και την γεύση τους όταν τα βάζετε στις σαλάτες σας. Θα μείνετε έκπληκτοι από τον τρόπο που ταιριάζουν και αναδεικνύουν τη μαγειρική σας για το καλό της ευεξίας σας και της υγείας σας.

Για την διατροφή συστήνουμε κυρίως τα εξής λάδια :

1.      Αγριοτριανταφυλλιάς

2.      Φουντουκέλαιο

3.      Κραμβέλαιο

4.      Μποράγκο

5.      Αργκάν

6.      Σιτέλαιο

7.      Έλαιο καρύδας

 

Τα ανωτέρω ισχύουν για ΨΥΧΡΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ φυτικά έλαια.

Ν. Χρηστίδης Ιατρός

 

Αγορά πιστοποιημένων φυτικών ελαίων ΚΛΙΚ εδώ

—————————————————————————-

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αναγνωρίζετε την ποιότητα :

ΨΥΧΡΗ ΕΚΘΛΙΨΗ

Η ψυχρή έκθλιψη είναι μηχανικός τρόπος παραλαβής που πραγματοποιείται σε χαμηλή θερμοκρασία διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την πλήρη περιεκτικότητα σε βασικά λιπαρά οξέα, Βιταμίνη Ε, φυσικά αντιοξειδωτικά και ως εκ τούτου δεν απαιτείται κανένα πρόσθετο.

Η πρώτη σύνθλιψη και έκθλιψη μας δίνει ένα αγνό πραγματικό ελαιούχο «φυσικό χυμό», το «πρώτο λάδι» που είναι «παρθένο».

Ως «παρθένο» χαρακτηρίζεται ένα λάδι αν πληροί στους παρακάτω αυστηρούς προκαθορισμένους όρους :

  • Πρώτη έκθλιψη.
  • Έχει υποστεί μόνο φυσική ή μηχανική επεξεργασία (πλύση, μετάγγιση, φυγοκέντριση και διήθηση).
  • Δεν έχει γίνει κανενός είδους ραφινάρισμα, με φυσικές η χημικές μεθόδους.

Το «παρθένο» λάδι μπορεί να παρουσιάσει οξύτητα ως 3% σε αντίθεση με το «εξαιρετικό παρθένο» που περιέχει λιγότερο από 1% οξύτητα.

Ο χαρακτηρισμός «εξαιρετικά παρθένο» αφορά μόνο τα ελαιόλαδο.

Όσο για την ετικέτα «πιστοποιημένο βιολογικό» ή «100% βιολογικό», έχουν δικαίωμα να το αναφέρουν μόνο τα έλαια που προέρχονται από αγροτικές καλλιέργειες που δεν χρησιμοποιούν χημικές ουσίες και βρίσκονται σε προστατευμένες από εξωτερικές μολύνσεις περιοχές. Τα «βιολογικά 100%» λάδια παραλαμβάνονται μόνο με ψυχρή μηχανική έκθλιψη και έχουν ετικέτα που επιτρέπει την ιχνηλάτηση του προϊόντος από το χωράφι ως το τραπέζι. Η βιολογική πιστοποίηση παρέχεται από έγκυρους ελεγκτικούς οργανισμούς που διασφαλίζουν τον σεβασμό του καλλιεργητή στους ισχύοντες κανόνες βιολογικής καλλιέργειας. (π.χ. ECOCERT).

 

Νικόλαος Χρηστίδης

Ιατρός

 

Αγορά φυτικών ελαίων ψυχρής έκθλιψης ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022