Επιδερμίδα και η φροντίδα της

epidermida

Πιστοποιημένα υλικά για να φτιάχνετε τα καλλυντικά σας μόνοι σας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος με μέση επιφάνεια περίπου 2 m2 και Βάρος περίπου 4 kg. Το δέρμα έχει τρεις στιβάδες.

  1. Την επιδερμίδα, η οποία είναι η εξωτερική, επιθηλιακή στιβάδα και
  2. το χόριο ή κυρίως δέρμα το οποίο αποτελεί την εσωτερική στιβάδα,
  3. το υπόδερμα ή υποδόριος ιστός, κάτω από το χόριο όπου υπάρχει χαλαρός συνδετικός ιστός που περιέχει άφθονο λίπος.

1. Η επιδερμίδα είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας που είναι σε επαφή με τον έξω κόσμο. 

Αυτό το στρώμα αποτελείται κυρίως από κερατινοκύτταρα, μελανοκύτταρα (υπεύθυνα για το μαύρισμα) και κύτταρα Langerhans (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος). Αυτό το στρώμα ενεργεί ως φραγμός και προστατεύει το σώμα μας από τους τραυματισμούς και τις εξωτερικές επιθέσεις.

Η τελική εξωτερική στιβάδα είναι η κεράτινη στιβάδα η οποία αποτελείται από επιπεδωμένα, απύρηνα κύτταρα (πετάλια), με κεραμωτή αλληλουχία. Τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας, συνενώνονται σταθερά μεταξύ τους και δημιουργούν φραγμό προς το περιβάλλον και προσδίδουν στο δέρμα μία σημαντική ιδιότητα, την αδιαπερατότητα. Αυτό το στρώμα, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία και διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος, ανανεώνεται συνεχώς από απολέπιση, των τριχών και των νεκρών κυττάρων, ανανεώνεται από νέα κύτταρα που προέρχονται από τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

2.Το χόριο ή κυρίως δέρμα βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το χόριο τρέφει και υποστηρίζει την επιδερμίδα.

Στο χόριο υπάρχουν αυτόχθονα και ετερόχθονα κύτταρα. Τα περισσότερα από τα αυτόχθονα κύτταρα είναι οι ινοβλάστες, οι οποίοι συνθέτουν 3 ειδών ίνες, τις κολλαγόνους ίνες, τις ελαστικές ίνες και τέλος τις δικτυωτές ίνες. Οι βασικότερες ίνες είναι οι κολλαγόνοι ίνες οι οποίες εξασφαλίζουν τη δομική υποστήριξη του δέρματος  και του δίνουν τον όγκο του, την ευελιξία και την ελαστικότητά του.  Αποτελείται κυρίως από:

  1.     πρωτεΐνες που παράγονται από τους ινοβλάστες : κολλαγόνο και  ελαστίνη, που δίνουν τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος.
  2. GAGs (γλυκοζαμινογλυκάνες), όπως το υαλουρονικό οξύ: είναι ενώσεις που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση των ιστών.

Στο χόριο τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται για να αντικαταστήσουν όσα αποπίπτουν από την επιδερμίδα. Περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν την επιδερμίδα.
Το χόριο περιέχει επίσης¨:

  • τη βάση των τριχών,
  • τους ιδρωτοποιούς αδένες υπεύθυνους για τον ιδρώτα και
  • τους σμηγματογόνους αδένες, υπεύθυνους για την έκκριση του σμήγματος.

3.  Ο υποδόριος ιστός είναι το βαθύτερο στρώμα του δέρματος.

Είναι πλούσιος σε

  • λίπος και
  • αιμοφόρα αγγεία.

Ο ρόλος του είναι να απορροφά τις πιέσεις τις οποίες δέχεται το δέρμα και να προστατεύει τον οργανισμό από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

——————————————————————————-

ΟΞΎΤΗΤΑ

Το pH είναι ένας δείκτης που μετρά την οξύτητα του δέρματος. Πάνω από 7 είναι όξινο, κάτω από 7 είναι αλκαλικό.

–       Σε γενικές γραμμές, το δέρμα έχει ένα pH μεταξύ 4 και 7. Κατά μέσο όρο, είναι 5,5 έτσι ελαφρώς όξινο, αλλά μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με περιοχές του σώματος (μασχάλες, οικεία βλεννογόνο) και από την ηλικία.

Στο πρόσωπο, κατά μέσο όρο:

  1. pH πάνω από 7 σημαίνει ότι το δέρμα είναι αλκαλικό : ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ
  2.  pH κάτω από 7 σημαίνει ότι δέρμα είναι όξινο : ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ
  3. pH ίσο με 7 σημαίνει ότι δέρμα είναι ουδέτερο : ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ  ΔΕΡΜΑ

Τα καλλυντικά μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το pH του δέρματος, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα προϊόντα και με συνέπεια.

Ένα καλλυντικό προϊόν με φυσιολογικό pH έχει pH που συντονίζεται με το δέρμα.  Μιλάμε τότε για ουδέτερο pH για το δέρμα.

Το χρώμα του δέρματος καθορίζεται από τη γενετική κληρονομιά και οφείλεται στη μελανίνη, χρωστική ουσία που παράγουν τα μελανοκύτταρα.

Ανάλογα με το μέγεθος και την κατανομή των μελανοσωμάτων (κοκκία μελανίνης  που διανέμονται στην επιδερμίδα) και ανάλογα με την ποσότητα και τη φύση των χρωστικών ουσιών των μελανοσωμάτων (υπάρχουν δύο τύποι της μελανίνης : eumelanin,  καφέ – μαύρο, και phaeomelanin πορτοκαλί-κόκκινο), το δέρμα  είναι πιο ανοιχτό η πιο σκούρο με αποχρώσεις  ροζ, κίτρινο, ή χαλκόχρους. Στο φως τα ανοιχτά λευκά δέρματα τα τριχοειδή αγγεία προσθέτουν ένα ροζ χρώμα, με εξαίρεση στα άτομα που έχουν ένα παχύ στρώμα υποδόριου λίπους.

Η έκθεση στο φως του ήλιου , αυξάνει την παραγωγή της μελανίνης. Το χρώμα του δέρματος διαφέρει ανάλογα με την εποχή και τον τρόπο ζωής.

Ο τύπος του δέρματος είναι ανεξάρτητος από το χρώμα του, αν και είναι αλήθεια ότι βρίσκει κανείς συχνά παρόμοιους τύπους δέρματος στο ίδιο χρώμα δέρματος.

Το δέρμα είναι ένα όργανο  που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο όχι μόνο στην προστασία του οργανισμού από εξωτερικές επιθέσεις, αλλά και από μια αισθητική και συναισθηματική άποψη.

Το δέρμα συχνά αντανακλά τα συναισθήματα μας:  κοκκινίζει, χλομιάζει, θαμπώνει, εκκρίνει σμήγμα, αντιδρά ανάλογα με τις διαθέσεις μας. Το δέρμα ζει μαζί μας, αναπνέει και αντιδρά στη γενική κατάσταση της υγείας  μας. Υφίσταται καθημερινά εξωτερικές επιθέσεις (τη ρύπανση, την υπεριώδη ακτινοβολία, το κρύο, τον άνεμο, τον καπνό, καθαριστικά …) και εκφράζει επίσης τις επιπτώσεις των εσωτερικών μας αλλαγών  (ορμόνες, κόπωση, εγκυμοσύνη, υπερβολές, η ελλειμματική η μη ισορροπημένη διατροφή).

Η επιδερμίδα, ειδικά στο πρόσωπο μας, εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και αντικατοπτρίζει την ηλικία μας. Το δέρμα του προσώπου είναι η πρόσοψη μας, εργαλείο γοητείας  και επικοινωνίας, είναι μέσο έκφρασης ή κοινωνικής παρουσίας.

Μάθετε τον τύπο του δέρματος σας :

Κανονικό δέρμα

Το κανονικό δέρμα δεν είναι ούτε ξηρό, ούτε λιπαρό, είναι μαλακό και λείο στην αφή και σπάνια κοκκινίζει. Αυτός ο τύπος δέρματος δεν «τραβάει» εύκολα αντέχει με ευκολία τις καθημερινές επιθέσεις. Είναι ένα τόσο εύκολο δέρμα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση …
Αναμνήσεις … Πέρασε ο καιρός που ήμασταν δέκα χρονών και είχαμε τέτοια επιδερμίδα.

Ξηρό Δέρμα

Τις περισσότερες φορές λεπτό και όμορφο, χωρίς διεσταλμένους  πόρους το ξηρό δέρμα είναι μια πηγή «τραβηγμάτων»  και δυσφορίας. Σε ακραίες περιπτώσεις εμφανίζονται μικρές φλούδες στη μύτη και τα ζυγωματικά.
Οι λόγοι της ξηρότητας του δέρματος είναι πολλοί: το στρώμα κερατίνης στιβάδας δεν ενυδατώνεται, το υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος είναι πολύ λεπτό ή κατεστραμμένο και δεν προστατεύει πια το δέρμα, το σμήγμα δεν είναι αρκετό… Το δέρμα τεντώνεται, τραβά και απολεπίζεται .

Λιπαρό Δέρμα

Το λιπαρό δέρμα έχει συχνά διεσταλμένους πόρους. Η γενική του εμφάνιση  είναι λαμπερή. Το δέρμα έχει τάση να λάμπει λόγω της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος.
Αυτός ο τύπος δέρματος είναι επιρρεπής στην εμφάνιση σπυριών και μαύρων στιγμάτων. Μακροπρόθεσμα η κερατίνη στιβάδας γίνεται πιο παχιά και το δέρμα γίνεται σταδιακά θαμπό .
Συχνά το μακιγιάζ δεν κρατάει και τρέχει.

Μεικτό δέρμα

Είναι στεγνό εκεί όπου οι σμηγματογόνοι αδένες είναι σπάνιοι (κρόταφοι, τα ζυγωματικά και το σαγόνι) και λιπαρό στον κεντρικό άξονα του προσώπου, η περίφημη ζώνη T:   (μέτωπο, μύτη, πηγούνι).

Χαρακτηριστικό των περισσότερων τέτοιων επιδερμίδων δέρματα, είναι ο πραγματικός πονοκέφαλος για την επιλογή των κατάλληλων καλλυντικών.

Ο τύπος του δέρματος μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με την ηλικία, τη διατροφή, τις ορμόνες … αλλά και εξωτερικούς παράγοντες όπως το κλίμα, την θερμοκρασία, την θερμότητα, την ρύπανση, τον τρόπος ζωής …

Εξ άλλου, πέραν της διάκρισης σε φυσιολογικό, μεικτό, λιπαρό, ξηρό το δέρμα μπορεί να γίνει περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητο, θαμπό, αφυδατωμένο κλπ …
Θαμπό δέρμα

Το δέρμα δεν έχει ούτε  λάμψη ούτε φως, μπορεί και να δείχνει γκριζωπό. Η επιδερμίδα είναι θαμπή, συχνά ακανόνιστη.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης τοξινών (καπνός,ρύπανση …) μέσα στο σώμα, επιβραδύνοντας έτσι την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.
Η έλλειψη ύπνου και το στρες μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την ανανέωση του δέρματος και τελικά να οδηγήσουν σε μια επιδερμίδα χωρίς φωτεινότητα.

Αφυδατωμένο δέρμα

Το δέρμα είναι τραχύ και άγριο, λεπτές ρυτίδες αφυδάτωσης μπορεί να εμφανιστούν, τραβήγματα γίνονται αισθητά..
Αλλά η αφυδάτωση, σε αντίθεση με τη ξηρότητα της επιδερμίδας, είναι συνήθως περαστική και προκαλείται από ανισορροπία ή εξωτερική επίθεση. Αυτό σημαίνει ότι όταν η ισορροπία αποκαθίσταται, το δέρμα να ανακτά την ελαστικότητα του και ξαναβρίσκει ένα φυσιολογικό επίπεδο υγρασίας .

Ευαίσθητο δέρμα

  • 20% των γυναικών έχουν ένα πραγματικό πρόβλημα ευαίσθητου δέρματος και
  • 40% αντιμετωπίζουν συχνά τράβηγμα και δυσφορία.

Το ευαίσθητο δέρμα δημιουργεί ανεπιθύμητες κοκκινίλες, μυρμηγκιάσματα και καψίματα. Ευαίσθητο δέρμα αφορά κυρίως το πρόσωπο (μύτη και περίγυρος  ματιών). Η εφαρμογή  ακατάλληλων ή υπερβολικά επιθετικών καλλυντικών (πίλινγκ ή απολέπιση), άγχος, κόπωση … είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τις ενοχλήσεις αυτές.

Ακμή

Η ακμή δεν έχουν μόνο οι έφηβοι. Προκύπτει συχνά από μια ορμονική ή νευρική ανισορροπία που προκαλεί υπερπαραγωγή σμήγματος. Οι πόροι είναι φραγμένοι. Η υπερβολική λιπαρότητα μπορεί να παραμείνει εντός της επιδερμίδας και στη συνέχεια δημιουργείται μια μικροκύστη. Εάν το υπερβολικό σμήγμα πάει προς τα έξω δημιουργούνται οι φαγέσωρες (μπιμπίκια).
Η ακνεϊκή επιδερμίδα είναι λιπαρή  και συχνά μολύνεται από βακτήρια : Propionibacterium acnes, υπεύθυνο για μολυσμένες φλύκταινες.
Η ακμή  όταν δεν αντιμετωπίζεται ορθά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα (δευτερογενείς λοιμώξεις, ουλές …).

Κάθε τύπος δέρματος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Πράγματι, όλοι υποφέρουμε από διάφορες καθημερινές επιθέσεις που αποδυναμώνουν το δέρμα μας. Ωστόσο, κάθε δέρμα το εκφράζει με το δικό του τρόπο και σε ένα πολύ συγκεκριμένο επίπεδο.
Μιλάμε τότε για αντιδραστικό δέρμα, ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργικό δέρμα ανάλογα με τον τρόπο και το βαθμό ευαισθησίας καθενός.

Πιστοποιημένα υλικά για να φτιάχνετε τα καλλυντικά σας μόνοι σας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022