Χλωρέλλα : συμπλήρωμα διατροφής αντάξιο του ονόματος του

chlorella-σκόνη  chlorella-tablettes

ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Η χλωρέλλα είναι φύκι γλυκού νερού που καλλιεργείται για διαιτητικούς σκοπούς από το 1955.

Το όνομα της προέρχεται από το «χλωρός» και το υποκοριστικό «ελλα». Η σύσταση της σε βασικές θρεπτικές ουσίες είναι πολύ πλούσια. 1 χάπι περιέχει 69% πρωτεΐνες ! Ιδού μερικά χαρακτηριστικά σημεία της διατροφικής ανάλυσης της χλωρέλλας που περιέχονται σε 3 tbl :

  • Vit 12 : 195%
  • Vit D : 56% !
  • Vit A : 34%
  • Vit K1 : 23,7%
  • Vit M (φολικό οξύ) : 24,8%
  • Σίδηρος 13% !!!
  • Vit B2 : 7,5%
  • (Vit B1, B 3, B5, B6, C, E, ασβέστιο, χαλκός, φώσφορο, χρώμιο, κάλιο, ψευδάργυρος, χλωροφύλλη : λιγότερο από 3%)
  • Ιώδιο : 0 %

Τι μας πείθει για τη σημασία της χλωρέλλας ;

Υπάρχουν αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες πάνω στη χλωρέλλα που συστήνουν την κατανάλωση της.

Πρόκειται για μικροφύκι υψηλής διατροφικής αξίας που συστήνεται για ένα εντυπωσιακό αριθμό ατόμων. Όχι μόνο μη τοξική στις εγκύους και παιδιά αλλά συστήνεται η κατανάλωση της !

Έχει κυρίως μια κύρια ιδιότητα πολύ ενδιαφέρουσα : αποτοξινώνει τον οργανισμό από τα βαριά μέταλλα που συσσωρεύονται στον οργανισμό κυρίως μέσω της διατροφής (π. χ ψάρι σολομός). Άρα πολύ χρήσιμο για την «μολυσμένη» ζωή μας σε εποχές κρίσης.

Έχει πάρα πολλές χρήσιμες ιδιότητες και αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων για αθλητές και φοιτητές που δεν διατρέφονται σωστά.

Πιο σοβαρά :

– ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ :  η χλωρέλα περιέχει 19 αμινοξέα, όλες τις βασικές βιταμίνες, τα κλασσικά μέταλλα και αρκετό β-καροτένιο και ξανθοφύλλες (ή φυλλοξανθίνες) που το καθιστούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.  Είναι το πιο πλούσιο φυτό σε χλωροφύλλη (4 φορές περισσότερο από τη σπιρουλίνη, το σπανάκι και την τσουκνίδα). Για τους χορτοφάγους είναι ενδιαφέρουσα η περιεκτικότητα της σε φυτικές πρωτεϊνες 60%, μια καλή δόση Βιταμίνης 12, κάτι που αναζητούν οι χορτοφάγοι, και μια μεγάλη συγκέντρωση σε α-λινολενικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ ωμέγα-3 με μικρή αλυσίδα.

– ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ και ΜΕΤΑΛΛΑ : σε μία δόση 3 γραμμαρίων υπάρχει τόση βιταμίνη C όση και σε ένα πορτοκάλι, η ποσότητα λουτεϊνης που είναι απαραίτητη, μία χρωστική που προστατεύει τα μάτια από το σχηματισμό καταρράκτη, μια καλή δόση σιδήρου, έχει μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα χάρη στη φυσική παρουσία βιταμίνης C και χλωροφύλλης που βοηθούν στην αφομοίωση της. Τέλος περιέχει πολύ φώσφορο, ένα μέταλλο βασικό για την καθήλωση του ασβεστίου.

– ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ : η χλωρέλλα έχει την τάση να μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής υπέρτασης. Σε μια αμερικάνικη έρευνα του 2002 οι γιατροί έδωσαν χλωρέλλα σε ασθενείς με μικρή υπέρταση. Χωρίς φάρμακο 25% των συμμετεχόντων διατήρησαν μια καλή πίεση στην διάρκεια της μελέτης χωρίς φάρμακα. (Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for mild to moderate hypertension, Merchant, RE, André, CA, Sica, DA. J. Med Food. 2002 Fall;5(3):141-52).

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει κάποιος να σταματήσει την αγωγή του χωρίς να μιλήσει στο γιατρό του.

– ΣΥΜΜΑΧΟΣ του ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ : το 1966 μια μελέτη σε 1000 ναυτικούς έδειξε ότι η κατανάλωση 2 γραμμαρίων χλωρέλλας καθημερινά έριχνε τη γρίπη και το συνάχι κατά 37%. (Effect of Chlorella on rate of catching cold of the 1966 training crew fleet. Japan Medical Science Meeting, Japan 1966).

Σε μια βουλγαρική μελέτη σχετικά με το βόειο βρογχοπνευμονία,  72% των ζώων που είχαν φάει χλωρέλα δεν αρρώστησαν, ενώ μόνο 56-60% από εκείνα που είχαν εμβολιασθεί δεν αρρώστησαν. (Use of non-specific agents …in bronchopneumonia prevention, Terziev, Planski. Vet Med Nauki 1983;20(1):36.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για επιπτώσεις στο διαβήτη και το υπερβολικό βάρος.

Ιάπωνες ερευνητές ισχυρίζονται ότι το φύκι αυτό μπορεί να μειώσει το ποσοστό σωματικού λίπους, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθά τα άτομα που έχουν προσβληθεί από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρκίνο ή καρδιακές παθολογίες. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής με χλωρέλα μπορεί να δώσει περισσότερη ενέργεια και να βελτιώσει τη διάθεση.

Ο Randall Merchant, καθηγητής Νευροχειρουργικής και Ανατομίας στο Virginia Commonwealth University, στις ΗΠΑ, κάνει έρευνες σχετικές με τους όγκους στον εγκέφαλο, τις συνέπειες κρανιακού τραύματος και τα εμφράγματα.  Το συμπέρασμα των κλινικών αυτών ερευνών  έδειξε, μεταξύ άλλων, σημαντική πτώση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα. Λέγεται ότι κάτι τέτοια μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση του 50% υπερτασικών ασθενών.

Το 2008 ο ίδιος καθηγητής Merchant μελέτησε τις επιπτώσεις της χλωρέλας σε ασθενείς σε μεταβολικό σύνδρομο, μία συλλογή συμπτωμάτων που καθιστά τα σωματικά κύτταρα λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη επομένως  πρόδρομο του διαβήτη. Το συμπέρασμα είναι ότι το συμπλήρωμα με χλωρέλα θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για την πρόληψη της κυτταρικής απευαισθητοποίησης στην ινσουλίνη. Ήτοι για να το πούμε πιο απλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τέλος, η δημοσίευση « Antioxidant and anti-cataract effects of Chlorella on rats with streptozotocin-induced diabetes. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2003» συμπεραίνει ότι η χλωρέλα έχει αντιοξειδωτική δραστηριότητα και ίσως να είναι ευεργετική για την πρόληψη των επιπλοκών στους διαβητικούς όπως η εμφάνιση καταρράκτη. Στην δημοσίευση αυτή έχει αποδειχτεί επίσης ότι στα ποντίκια η χλωρέλα μειώνει το επίπεδο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης της χοληστεριναιμία.

Η Χλωρέλα είναι επομένως ένα τρόφιμο που οδηγεί σε σκέψεις και υπόσχεται πολλά… Καλό θα ήταν να ενημερωθούν γι αυτής οι επαγγελματίες της υγείας και κυρίως να τη χρησιμοποιούμε με μέτρο για μια πιο ισορροπημένη ζωή.

 

Ιατρός Νίκος  Χρηστίδης

 

ΑΓΟΡΑ  on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022