Αν ξέρατε τι περιέχουν τα καλλυντικά σας...

huile-minerale-marseillais jonson

ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ

Τα ορυκτέλαια είναι αδρανή λιπαρά σώματα προερχόμενα από ορυκτά. Τα ορυκτέλαια αρχικά παράγονται από απόσταξη άνθρακα, πετρελαίου ή μερικούς σχιστόλιθους. Χρησιμοποιούνται κυρίως για λίπανση κινητήρων. Προέρχονται επίσης από απόβλητα διύλισης της πετροχημικής βιομηχανίας. Τα ίδια ακριβώς που βρίσκεται σε όλα τα συμβατικά καλλυντικά.

Φυσικά η βιομηχανία καλλυντικών πριν τα χρησιμοποιήσει τα επεξεργάζεται ώστε να τα καταστήσει σταθερά, άχρωμα και άοσμα ώστε να τα καταστήσει κατάλληλα για «κατανάλωση».  Για παράδειγμα η περίφημη παραφίνη (« Paraffinum liquidum » ή « petrolatum ») που βρίσκεται στις κρέμες που πωλούνται περισσότερο παγκοσμίως .

Τα πλεονεκτήματα των συστατικών αυτών για τον κατασκευαστή είναι πολλά : χαμηλό κόστος, σταθερά σκευάσματα, αβλαβή για την επιδερμίδα… Επιπλέον έχουν μια εμφρακτική ικανότητα που τα βοηθάει να σχηματίζουν ένα ελαφρύ στρώμα (φιλμ) πάνω στην επιδερμίδα περιορίζοντας έτσι τη φυσιολογική απώλεια νερού. Επομένως είναι, με έμμεσο τρόπο, καλά ενυδατικά.

Δυστυχώς τα συστατικά αυτό έχουν μειονεκτήματα. Είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και δεν προσφέρουν καμία θρεπτική ουσία στο δέρμα. Αντίθετα δημιουργούν μαύρα στίγματα. Η παρουσία τους στην επιδερμίδα δεν έχει κανένα νόημα ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλούσια και θρεπτικά φυτικά λάδια (αργκάν, Χοχόμπα, αμυγδαλέλαιο) Βιολογικά ή αγνά και παρθένα.

ΑΓΟΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΟ Φυτικών ελαίων PRANAROM ΚΛΙΚ ΕΔΩ (ή ραφιναρισμένων ελεγμένης ποιότητας)

Τα ονόματα των πιο συνηθισμένων ορυκτελαίων είναι : paraffinum liquidum, petrolatum, cera microcristallina, mineral oil…

 

Η γνώμη της Slow cosmetics :

Τα ορυκτέλαια δεν έχουν κανένα κοσμητολογικό ενδιαφέρον. Είναι αδρανή στοιχεία που δεν προσφέρουν τίποτα στο δέρμα και μολύνουν το περιβάλλον.

ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ

μέικ-απ

Οι σιλικόνες χρησιμοποιούνται για κάνουν μία κρέμα ή ένα μέικ-απ να «γλιστράνε» καλά. Είναι ανόργανα στοιχεία που παρασκευάζονται με βάση το πυρίτιο (silicium) αναμεμειγμένο με οξυγόνο.  Πιο απλά είναι «πλαστικά». Τις βρίσκουμε παντού και σε κάθε μορφή, από την πιο υγρή (για τα εμφυτεύματα στήθους ή κάτω από το δέρμα) μέχρι την πιο στερεή (τα πολυμερή πλαστικά των επίπλων για παράδειγμα).

Οι σιλικόνες είναι πανταχού παρούσες στη συμβατική κοσμητολογία (κυρίως στα σαμπουάν) και το μακιγιάζ όπου εξέχουν λόγω της μαγικά απαλής και μαλακής υφής τους. Ενσωματώνονται εύκολα σε συνταγές και είναι πολύ σταθερές. Δεν βλάπτουν καθόλου την επιδερμίδα και είναι καλά ανεκτές.

Το πρόβλημα με τις σιλικόνες μοιάζει πολύ με εκείνο που δημιουργούν τα ορυκτέλαια. Είναι πολύ βλαβερές για το περιβάλλον, για να διασπαστούν στη φύση χρειάζονται αιώνες. Δηλαδή στο «ξέβγαλμα» του σαμπουάν ρίχνονται στο περιβάλλον ουσίες που το επιβαρύνουν καθημερινά.

Εξ άλλου δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ευεργετική ιδιότητα για το δέρμα. Απλώς επικάθονται στην επιδερμίδα και διορθώνουν την όψη της.

Τις αναγνωρίζουμε στις λίστες INCI (Διεθνής Ονοματολογία Συστατικών των Καλλυντικών) από τις ονομασίες τους που έχουν κατάληξη σε –ονη ή σε –ανη. Π.χ. : dimethicone, cyclohexasiloxane, …

Ελέγξτε συστηματικά το μέικ απ και τα σαμπουάν σας.

Slow cosmetics

Είναι απογοητευτικό να χρησιμοποιεί κανείς σιλικόνες μόνο επειδή εφαρμόζονται πιο εύκολα στην επιδερμίδα. Είναι πολύ εύκολο να συνηθίσουμε σε προϊόντα λιγότερο κρεμώδη.

 

ΠΟΛΥΜΕΡΗ

Πολλά συμβατικά καλλυντικά, ιδίως το μακιγιάζ, περιέχουν πολυμερή. Είναι πλαστικά που δεν είναι σιλικόνες αλλά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Δίνουν μια βελούδινη υφή στα προϊόντα. Επίσης παίζουν το ρόλο γαλακτωματοποιητή.

Στην οικογένεια των συνθετικών συστατικών υπάγεται το περίφημο «Polyethylene Glycol (PEG)». Υπογραμμίζουμε ότι όπως και τα άλλα πολυμερή δεν είναι τοξικά για την επιδερμίδα αλλά η παραγωγή τους από την πετροχημική βιομηχανία επιβαρύνει με τοξικά αέρια το περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο κατηγορούνται τα «αιθοξυλιωμένα παράγωγα».

Πως τα αναγνωρίζουμε στα καλλυντικά μας;

Π.χ.  -cellulose, polypropylene, crosspolymer… στη λίστα INCI : PEG – για polyethylene glycol – και PPG – για το polypropylene glycol. PEG συνοδεύεται συχνά από την ονομασία ενός φυτικού λαδιού (προσοχή, μην μπερδεύεστε).

 

ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ  από διεθνείς οργανισμούς αιθέρια έλαια, λάδια, ενεργά συστατικά ΒΙΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ