Αιθέριο έλαιο Βασιλικού : ισχυρό σπασμολυτικό

basilic

Βασιλικός  Ocimum basilicum

Βοτανολογία

Κατάγεται από τις Ινδίες όπου υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε διάφορες θερμές περιοχές της χώρας. Τα είδη του γένους Ocimum basilicum των χειλανθών παράγουν διαφορετικές αρωματικές ουσίες και καλλιεργούνται λίγο πολύ παντού στον κόσμο αλλά η πιο ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι η ssp basilicum και προέρχεται από τις τροπικές περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου.

Σε θερμές περιοχές είναι πολυετής αλλά σε εύκρατες μονοετής, δεν αγαπά το κρύο. Η μυρουδιά και η γεύση του χάνονται όταν ξεραθεί. Επομένως στη μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκος.

Έχει ωοειδή φύλα, λογχοειδή, λαμπερά και λευκά άνθη σε ταξιανθία βότρυ ή φόβη. Αγαπά τη ζέστη και τη ξηρασία χωρών όπως οι Ινδίες, το Βιετνάμ και η Μαδαγασκάρη.

Η απόσταξη με υδρατμούς των ανθισμένων κορυφών δίνει κατά μέσο όρο 1,3 λίτρα αιθερίου ελαίου για 100 κιλά φυτικής μάζας.

Μέρος φυτού που αποστάζεται : ανθισμένες κορυφές

Ποια αρωματικά μόρια ;

Μεγάλο ποσοστό αιθέρα μεθυλο-χαβικόλης (περίπου 80%) που είναι υπεύθυνος για όλες τις αρετές που αποδίδονται στο αιθέριο έλαιο.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Μπορεί να αποδειχθεί ερεθιστική όταν χρησιμοποιείται καθαρό σε ευαίσθητες επιδερμίδες, συστήνουμε να αραιώνεται 50% σε ποιοτικό φυτικό λάδι.

Για την επιδερμίδα των παιδιών καλύτερα να χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο Εστραγκόν που έχει παρόμοιες ιδιότητες αλλά είναι πολύ καλά ανεκτό από όλους τους τύπους επιδερμίδας. Είναι λίγο πιο ακριβό.

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες

Το χαρακτηρίζει μια πολύ ισχυρή σπασμολυτική δράση όπως και ιοκτόνο δράση σε ορισμένους ιούς κυρίως ηπατικούς. Προτείνεται συχνά για την ισχυρή αναλγητική του ιδιότητα.

Όταν λαμβάνεται συστηματική έχει πολύ καλή δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα, βοηθά στην πέψη.

Είναι ισχυρό μικροβιοκτόνο αιθέριο έλαιο για ορισμένους μικροοργανισμούς (νόμος “όλα ή τίποτα”) και γι αυτό το λόγο συμμετέχει σε αποτελεσματικές συνέργειες για τις λοιμώξεις.

 Κύριες θεραπευτικές ενδείξεις

Όλοι οι γυναικολογικοί σπασμοί : δυσμηνόρροια, επώδυνη έμμηνος ρύση, συσπάσεις μήτρας +++
Σπασμοί ουροποιητικό σε κυστίτιδα +++
Σπασμοί γαστρεντερικού σε γαστρεντερίτιδα +++
Σπασμοί μυϊκοί των αθλητών, γενικότερα κράμπες +++
Ιώσεις  : εντερική γρίπη, ιογενής ηπατίτιδα, κυνάγχη +++
Σπασμοφιλία (σπασμοί νευρικής φύσεως) +++
Πολυάριθμες διαταραχές του πεπτικού συστήματος : ναυτίες, έμετοι, ναυτία ταξιδιού, αεροφαγία, μετεωρισμοί, jetlag. ++++

 

ΤΙΠ

Χαράξτε στο χώμα μία γραμμή με το δάχτυλο αφού το έχετε εμποτίσει με αιθέριο έλαιο βασιλικού. Κατασκευάζετε έτσι ένα αόρατο σύνορο που φράζει το δρόμο στα επεκτατικά μερμήγκια.

 

Ν. ΧΡΗΣΤΊΔΗΣ Ιατρός

 

Αγορά αιθερίων ελαίων ιατρικών ΚΛΙΚ εδώ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022