Αιθέριο έλαιο Μύρο - Ιδιότητες

Ιδιότητες του αιθερίου ελαίου Μύρο Commiphora molmol

 

Το αιθέριο έλαιο Μύρο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Περιέχει πολλά συστατικά που το καθένα ξεχωριστά είναι τοξικό και όμως το Μύρο είναι ένα από πιο ασφαλή, ήπια, γλυκά αιθέρια έλαια της Φύσης. Στην Βίβλο (Εσθήρ 2:12) η Εσθήρ κάνει καθημερινό ένα μασάζ με μύρο για έξι μήνες πριν από τον γάμο της με τον βασιλιά. Οι αρωματοθεραπευτές της Βρετανικής σχολής αρνούνται ότι μπορεί να έχει γίνει κάτι τέτοιο και ότι η Βίβλος κάνει λάθος, προφασιζόμενοι ότι μέχρι σήμερα οι έρευνες των συστατικών του μύρου δείχνουν ότι θα ήταν επικίνδυνο να το χρησιμοποιήσουμε καθαρό επάνω στην επιδερμίδα, ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται καθημερινά.

 

———————————————

 

ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΟΔΟΞΑ

Αντί να είναι επικίνδυνο είναι Θαυματουργό

 

Το μύρο περιέχει περισσότερα φουρανοειδή συστατικά (furanoeudesma-1,3-diene) από οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο. Τα φουρανοειδή ενισχύουν την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να κάνουν ένα αιθέριο έλαιο φωτοτοξικό, π.χ. να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και δερματικές βλάβες όταν το άτομο εκτεθεί σε πηγή υπεριώδους φωτός αφού έχει αλειφτεί με αιθέριο έλαιο. Όμως το μύρο δημιουργεί μια ασπίδα που προστατεύει από τον ήλιο. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τον σκοπό αυτό για χιλιάδες χρόνια. Το μύρο περιέχει επίσης φαινόλες και κετόνες, χημικές ενώσεις που δημιουργούν τρόμο σε πολλούς αρωματοθεραπευτές της Βρετανικής Σχολής.

Το μύρο είναι επίσης μοναδικό ως την περιεκτικότητα του σε ίχνη ορισμένων οξέων, όπως το οξικό (αιθανικό) οξύ (C2H4O2 ή CH3COOH) και το μυρμηκικό (μεθανικό) οξύ (CH2O2 ή HCOOH ). Όταν μας τσιμπούν αρκετά από τα έντομα ο έντονος πόνος και κάψιμο που αισθανόμαστε οφείλεται στο δηλητήριο που είναι το μυρμηκικό οξύ. Το μύρο περιέχει επίσης ως 3% ξυλένιο ή δι-μεθυλ-βενζόλιο (C8H10 ή C6H4C2H6) που είναι μία από τα 3 πιο τοξικές χημικές ενώσεις που αναζητούν οι χημικοί στις χωματερές επικίνδυνων αποβλήτων. Αλλά ως συστατικό του μύρου είναι ακίνδυνο!

 

Οι μελέτες των απομονωμένων συστατικών του μύρου συνιστούν αντένδειξη στην χορήγηση του μύρου, εκτός αν είναι πολύ αραιωμένο. Ωστόσο όσοι χρησιμοποιούν φαρμακευτικό αιθέριο έλαιο μύρο γνωρίζουν ότι, παρά την τρομακτική αυτή χημική ανάλυση, αφενός είναι ακίνδυνο και αφετέρου έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Στην αρχαία εποχή ήταν το πλέον συχνά χρησιμοποιούμενο αρωματικό και αναφέρεται, άμεσα ή έμμεσα, 150 φορές στην Βίβλο. Θεωρείται ότι δόθηκε στο βρέφος Ιησού Χριστό από τους Τρεις Μάγους. Ήταν το σύνηθες συστατικό κάθε θεραπευτικής αλοιφής και σταθεροποιητικός παράγοντας κάθε αρώματος. Το μύρο προστίθετο συστηματικά στα περισσότερα κρασιά από τους Εβραίους, Έλληνες και Ρωμαίους.

 

Το μύρο καταδεικνύει ότι τα οι χημικές ενώσεις που είναι επικίνδυνες αν απομονωθούν μπορεί να αποδειχτούν ασφαλείς και ευεργετικές συνοδεία άλλων χημικών ενώσεων οι οποίες μαλακώνουν την τραχειά προσωπικότητα τους. Αυτό ακριβώς συμαβίνει και στο αιθέριο έλαιο του Μύρου. Παρόλα τα απειθάρχητα και εν δυνάμει επιβλαβή συστατικά του, το μύρο περιέχει 60% τερπένια τα οποία είναι χημικές ενώσεις των οποίων όλοι αναγνωρίζουν τον συντονιστικό, μετριαστικό, αποσβεστικό ρόλο.

 

m1m2

 

Τι δένδρο του μύρου φύεται σε ερήμους όπου δεν επιζούν παρά ελάχιστα φυτικά είδη. Αγαπά τα ξηρά, πετρώδη εδάφη της Αραβίας.

 

Το αιθέριο έλαιο παραλαμβάνεται από την ρητίνη που ρέει από τον κορμό του δένδρου μετά από χάραξη του φλοιού (ή από μόνη της) του ακανθώδους, στριμμένου δένδρου. Τα «δάκρυα μύρου» σχηματίζονται με την αποξηραμένη ρητίνη. Διαλύονται σε διαλυτικό πριν αποσταχθούν. Το αιθέριο έλαιο έχει μια διαπεραστική μυρουδιά.

Απόδοση απόσταξης  : 3 ως 10%, διάρκεια 3 ώρες.

Οργανοληπτικές ιδιότητες :  παχύρρευστο, κολλώδες, κίτρινο κεχριμπαριού, άρωμα ρητινώδες, θερμό, ξυλώδες με πικρή γεύση.

 

Βιοχημική σύσταση Μύρου:

1. Σεσκιτερπένια C15 90%

 • φουρανοεύδεσμα-1,3-διένιο (παρόμοιο μορφίνη) 40%
 • α- και β- ελεμένιο 10%
 • β- και δ- γερμακρένιο
 • Σεσκιτερπένια φουρανικά
 • κουρζανένιο 30%
 • φουρανοδιένιο

2. Αλδεΰδες 2%

3. Κετόνες 5%

4. Υδρογονάνθρακες 4,5%

Η αέριος χρωματογραφία αποκαλύπτει καμιά 50αριά ενώσεις. Σεσκιτερπένια και φουρανικά παράγωγα είναι πλειοψηφία.

 • Το φουρανοεύδεσμα-1,3-διένιο είναι αναλγητικό συγγενές με την μορφίνη και δρα στους οπιειδείς υποδοχείς
 • Το κουρζαρένιο = σεσκιτερπενιο = φουρανικός δακτύλιος δρα στους εγκεφαλικούς υποδοχείς όπως τα οπιοειδή.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

 1. Αναλγητικό / αντιφλεγμονώδες : τα 3 σεσκιτερπένια : φουρανοεύδεσμα-1,3-διένιο,  κουρζανένιο και φουρανοδιένιο έχουν ισχυρή τοπική αναισθητική δράση (μπλοκάρουν την είσοδο ιόντων Να+ από την κυτταρική μεμβράνη).
 2. Ιοκτόνο
 3. Ηρεμιστικό ενδοκρινικό : ορμόνη-like, ρυθμιστικό θυρεοειδούς, αναφροδισιακό.
 4. Και όπως όλες οι ρητίνες :
 • Αντι- εκφυλιστικό
 • “Μαλακώνει ότι είναι σκληρό” (στο σώμα και την ψυχή).
 • Επουλωτικό
 • Ρυθμιστικό, εναρμονιστικό ΚΝΣ
 • Επιδερμίδα
 • Βλεννογόνοι
 • Θύλακες αρθρώσεων

 

Για την ψυχολογία :

 • Μας βοηθά να “αποστασιοποιηθούμε” από επώδυνα και τραυματικά γεονότα : πένθος, χωρισμός… Επουλώνει την ψυχή και το σώμα.

———————————–

Νικόλαος Χρηστίδης    Ιατρός

 

Αγορά ιατρικών αιθερίων ελαίων ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022

One Response

Comments are closed.