Αιθέρια έλαια : όσφρηση και μνήμη

H Όταν η σκέψη αυτονομείται από το συναίσθημα, από τις συγκινήσεις έχει ως αποτέλεσμα «να γυρνάει στο κενό», να μηρυκάζει τα ίδια και τα ίδια χωρίς να προχωράει στο επόμενο ζήτημα.

Είναι μια κατάσταση που ορισμένοι την βιώνουν συνεχώς με ψυχαναγκαστικό τρόπο, σκλάβοι της αναποτελεσματικής ενδοσκόπησης ή της παρανοϊκής ερμηνευτικής. Δηλαδή ή απαγγέλουν ψόγους , μομφές και κατηγορίες στον «άθλιο τούτο κόσμο» ή αυτοκατηγορούνται και αυτοαπαξιώνονται. Δηλαδή ή παρανοϊκός ή μελαγχολικός.

Ούτε το ένα ούτε το άλλο οδηγεί πουθενά αν δεν συνοδεύεται από μια αυθεντική συγκίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική εσωτερική αλλαγή. Η ψυχή παραμένει πλημμυρισμένη από κίτρινη ή μαύρη χολή, όπως θα έλεγε και ο πατέρας μας Ιπποκράτης.

Τα αρώματα έχουν αποδεδειγμένη – επιστημονικά και ιστορικά – απευθείας δράση στην διάθεση, τον ψυχισμό του ατόμου και επομένως και στην συμπεριφορά του. Η απλή νευροφυσιολογία της όσφρησης το εξηγεί. Το οσφρητικό μήνυμα διεγείρει χωρίς καμία επεξεργασία από κέντρα του φλοιού τους οσφρητικούς βολβούς (ατροφικοί στον άνθρωπο). Οι μυρουδιές μας φέρνουν σε άμεση επαφή με τον κόσμο, σταματούν το “γύρισμα στο κενό” του νοητικού ψυχαναγκασμού. Οι φυσικές μυρουδιές που μπορούν καλύτερα απόλες να το πετύχουν αυτό είναι εκείνες που απελευθερώνουν τα αιθέρια έλαια.

Η λογοτεχνία, κυρίως με την φημισμένη «Madeleine” του Προυστ ανέδειξε την πανίσχυρη διεγερτική της μνήμης δράση της όσφρησης : μια μυρουδιά ανασταίνει ένα ολόκληρο ξεχασμένο κόσμο.

Οι οσμές του κόσμου πριν αυτός γίνει συνθετικός/χημικός είναι οι μυρουδιές των αρωματικών φυτών : λεβάντα, δάφνη, δενδρολίβανο, κανέλα, θυμάρι, ρίγανη, γαρύφαλλο ….(το 8-10% του βασιλείου των φυτών).

Την συμπυκνωμένη δύναμη των φυτών αυτών την βρίσκουμε στο προϊόν της απόσταξης τους : τα αιθέρια έλαια. Αναφερόμαστε στα όντως καθαρά και φυσικά αιθέρια έλαια και όχι τα συνθετικά ή νοθευμένα που κατακλύζουν την αγορά, όχι μόνο την ελληνική. Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένη ευφυΐα της Φύσης και ο πιο απλός τρόπος να αισθανθούμε την τρομερή αυτή Δύναμη και να ξαναβρούμε τον κόσμο είναι το άρωμα τους. Η ηρεμιστική, χαλαρωτική, αντικαταθλιπτική δράση των αρωματικών οσμών είναι γνωστή ακόμη και από μαρτυρίες της Βίβλου, από γραπτά του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη…

Ο ανθρώπινος πολιτισμός χρησιμοποιεί τα φυσικά αρώματα από την χαραυγή της ιστορίας τους για τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής όπως είναι οι θρησκευτικές τελετές αλλά και για απαλλαγή από μιάσματα φυσικά ή πνευματικά : λιβάνι, μύρο, σανταλόξυλο κλπ κλπ

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα αρώματα γνωρίζουν με διαύγεια η συγκεχυμένα ότι η διαιώνιση του είδους στηρίζεται εν πολλοίς σε αυτά.

Η όσφρηση είναι ζωτικής σημασίας αίσθηση για όλο το ζωικό βασίλειο : για αναζήτηση τροφής, αποφυγή εχθρών, αναζήτηση φωλιάς, αναπαραγωγή, εγκυμοσύνη, σημάδεμα της περιοχής, αναζήτηση σεξουαλικού συντρόφου κλπ

Αν η σκέψη λειτουργεί με εικόνες – και σίγουρα όχι με λέξεις – η βαθιές μας μνήμες συνδέονται με μυρωδιές. Σε σημείο που η αρωμαχολογία (ψυχολογία των οσμών) χρησιμοποιείται σε θεραπείες διαταραχής της μνήμης σε πανεπιστημιακές κλινικές στην Ευρώπη. Ιδού πως :

Η κα Α., 57 ετών,  είναι θύμα εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από μερικούς μήνες. Από τότε υποφέρει από σοβαρές διαταραχές της μνήμης, της συγκέντρωσης και της προσοχής.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να κάνουμε τη μνήμη να δουλέψει. Προτείνεται ένα φανταστικό σενάριο. Της διηγούνται μια ιστορία και της δίνουν να μυρίσει 6 μυρουδιές. Πρέπει να συγκρατήσει την ιστορία και να την διηγηθεί.

«Όλα αρχίζουν με το φουλάρισμα με βενζίνη του αυτοκινήτου (οσμή βενζίνας). Κατόπιν φτάνουμε στην εξοχή (οσμή φρεσκοκομμένου γκαζόν) όπου σταματάμε να φάμε ένα σάντουιτς ( οσμή κοτόπουλου με μαγιονέζα) και καφέ. Μετά περπατάμε στο δάσος όπου δυστυχώς στραμπουλάμε ένα γόνατο (οσμή κάμφορας).

Στο τέλος της ιστορίας κουβεντιάζουν περί ανέμων και υδάτων με την ασθενή για «αντιπερισπασμό» και της ζητείται να επαναλάβει την ιστορία.

«Είμαστε στην εξοχή, ψωνίζω ένα σάντουιτς και κατόπιν είναι η κάμφορα». Λακωνική διήγηση αλλά πολύ καλύτερα από ότι μπορούσε να κάνει η ασθενής πριν από μερικούς μήνες που ήταν ανίκανη να επαναλάβει το αρωματισμένο σενάριο.

————————

Το ίδιο ατελιέ συνεργάζεται εκτός από τη νευρολογική και με την γηριατρική κλινική σε δυο-τρία νοσοκομεία στο Παρίσι (ξεκίνησε το 2001) και πρόσφατα απευθύνεται σε καρκινοπαθείς.

Χρειάζεται βέβαια κάποιον που είναι καλώς γνώστης των αρωμάτων.Παράδειγμα η μυρουδιά του κομμένου χόρτου ή cis 3 hexénol). ” Η μυρουδιά αυτή παραπέμπει βέβαια σε κήπο αλλά περιέργως και μηχανές. Και μόνο κάποιος γνωρίζει απόλυτα τη χημική σύνθεση Cτων αρωμάτων μπορεί να συνοδεύει το ασθενή στις αναμνήσεις του» λέει ο Patty Canac.

Οι ασθενείς φαίνεται να το απολαμβάνουν. Ελάχιστοι αρνούνται να πάνε στο ατελιέ. Οι περισσότεροι τα ξαναζητάνε. Μετανάστης από τη Ταϊτή ήταν ευτυχισμένος όταν μύριζε την μυρουδιά του δάσους μετά τη βροχή που του θύμιζε την πατρίδα του.

Μερικές φορές το ατελιέ πηγαίνει στο κρεβάτι του ασθενούς. Υπάρχει ένας ασθενής σε κώμα ο οποίος η πρώτη φορά που έδειξε να εγκαταλείπει το κώμα του ήταν με το άρωμα Μέντας.

Είναι γνωστό ότι στο Ισραήλ προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να βγάλουν από το κώμα τον Αριέλ Σαρόν. !

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για τα φυσικά αρώματα πρέπει να είναι 100% καθαρά και φυσικά.

 

Νικόλαος  Χρηστίδης – Ιατρός

 

ΑΓΟΡΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ 100% αγνών και φυσικών ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022