Τι εννοούμε όταν λέμε ενυδάτωση της επιδερμίδας

 

ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΓΙΑ χειροποίητα καλλυντικά

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Νο 1 στον κόσμο               ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

 

1.       Προστασία των υποκείμενων οργάνων από εξωτερικές μηχανικές βλάβες.

2.       Παρεμπόδιση εξάτμισης του νερού από τους ιστούς.

3.       Παρεμπόδιση εισόδου μικροβίων και χημικών ουσιών στο σώμα.

4.       Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία χάρη στη μελανίνη.

5.       Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος: το δέρμα μπορεί να αποβάλλει ή να εμποδίζει την αποβολή θερμότητας αυξάνοντας ή μειώνοντας αντίστοιχα το εύρος των αγγείων που διαθέτει. Ακόμη αποβολή θερμότητας μπορεί να επιτευχθεί με την εξάτμιση του ιδρώτα. Οι τρίχες και το υποδόριο λίπος αποτελούν θερμομονωτικά στρώματα.

6.       Αισθητήριο όργανο :το δέρμα διαθέτει υποδοχείς για την αφή, την πίεση, τον πόνο και τη θερμοκρασία.

7.       Αναπνευστικό όργανο: διενεργεί την άδηλη αναπνοή.

8.       Εκκριτικό όργανο: παραγωγή γάλακτος.

9.       Απεκκριτικό όργανο: αποβάλλει με τον ιδρώτα και το σμήγμα προϊόντα της ανταλλαγής της ύλης.

10.     Συμμετοχή στη σύνθεση της βιταμίνης D

11.     Παραγωγή αντισωμάτων.

——————————————————————————————

 

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Ένας από τους πιο σπουδαίους ρόλους  της καλλυντικής φροντίδας είναι η ενυδάτωση και η συντήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας.

Αλλά τι ακριβώς είναι η ενυδάτωση και με ποιο τρόπο την διατηρούμε ή την αποκαθιστούμε.

—————————-

 

Η ενυδάτωση αντιστοιχεί στην φυσική παρουσία νερού στο δέρμα. Το νερό αυτό είναι απαραίτητο στην καλή λειτουργία της επιδερμίδας και της ομορφιάς της. Μια καλή ενυδάτωση είναι το κλειδί για την διατήρηση μιας απαλής και ελαστικής επιδερμίδας και για την πρόληψη των ρυτίδων.

Η φυσική ενυδάτωση εξασφαλίζεται από :

Υδρολιπιδικό φραγμό : αποτελείται από τον υδρολιπιδικό μανδύα (καλύπτει εξωτερικά την επιδερμίδα είναι ένα φυσικό γαλάκτωμα που προέρχεται από την μίξη σμήγματος και ιδρώτα) που καλύπτει την κεράτινη στοιβάδα από αποτελείται από πεπλατυσμένα απύρηνα κύτταρα κερατίνης σε επάλληλα στρώματα που εμποδίζουν την εξάτμιση του ύδατος. Όταν ο φραγμός αυτός είναι σε κακή κατάσταση η επιδερμίδα ξηραίνεται.

Η κεράτινη στιβάδα είναι το δεύτερο και πιο ισχυρό φράγμα που παρομοιάζεται με ένα τοίχο από τούβλα. Τα τούβλα είναι τα νεκρά κύτταρα και το τσιμέντο η ενδιάμεση ουσία (λιπίδια κυρίως ceramides).  Επειδή τα νεκρά κύτταρα είναι σχεδόν αδιαπέραστα η είσοδος και η έξοδος ουσιών γίνεται μέσω της ενδιάμεσης ουσίας.

NMF = Natural Moisturizing factor (Φυσικός Ενυδατικός Παράγοντας) βρίσκεται μέσα στα κερατινοκύτταρα.  Αποτελείται από υγροσκοπικά (που έλκουν το νερό) συστατικά : κυρίως αμινοξέα, καρβοξυλικό οξύ πυρρολιδόνης, γαλακτικό οξύ, ουρία, σάκχαρα και ανόργανα ιόντα. Τα συστατικά αυτά είναι υδροδιαλυτά και έχουν τάση να παρασύρονται από το νερό όταν πλένεται η επιδερμίδα ή κάνουμε μπάνιο. Γι αυτό το λόγο η συχνή επαφή με το νερό ξηραίνουν το δέρμα. Η καλή κατάσταση του λιπιδικού φραγμού επιτρέπει την συγκράτηση του NMF

O NMF αποτελεί το 30% της κεράτινης στοιβάδας και οι ουσίες που τον αποτελούν, παράγονται κατά την κερατινοποίηση των κυττάρων. Είναι μια ουσία πλούσια σε λιπαρά οξέα και αμινοξέα και οι λειτουργίες του είναι οι ακόλουθες: να διατηρεί την υγρασία και την ελαστικότητα της κεράτινης στοιβάδας, να ρυθμίζει την διείσδυση των λιπαρών ουσιών στο δέρμα, να επαναφέρει το pH στα φυσιολογικά του όρια και με τα συστατικά του να ευνοεί την αναγέννηση της επιδερμίδας. Ο Φυσικός Υγραντικός Παράγοντας μπορεί να καταστραφεί από τη χρήση λάθος προς το δέρμα καλλυντικών προϊόντων, από το νερό και τη χρήση σκληρών απορρυπαντικών.

Η καλή κατάσταση του λιπιδικού φραγμού επιτρέπει τη συγκράτηση του ΦΥΠ μέσα στα κερατινοκύτταρα. Στο δέρμα, η ενυδάτωση των βαθιών στιβάδων εξασφαλίζεται από τις γλυκοζαμινογλυκάνες και ιδιαίτερα το Υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για μεγάλα μόρια, πολυσακχαριτικές αλυσίδες, που σχηματίζουν ένα είδος υδάτινου τζελ, σαν στρώμα γεμάτο νερό, που διατηρεί τον όγκο και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Στην περίπτωση της αφυδατωμένης επιδερμίδας μια διαταραχή ή μια αδυναμία του υδρολιπιδικού μανδύα επιφέρει απώλεια ύδατος. Για να αποκαταστήσουμε και να βοηθήσουμε στην διατήρηση της ενυδάτωσης υπάρχουν πολλά είδη ενεργών συστατικών με διαφορετικούς τρόπους δράσης :

Υγραντικά : πρόκειται για συστατικά που έλκουν το νερό στο δέρμα. Είναι κυρίως συστατικά παρόμοια με τα φυσικά συστατικά του ΦΥΠ, όπως το Σύμπλεγμα Έντονης Ενυδάτωσης (C.H.I.). Στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε την γλυκερίνη, τα αμινοξέα που περιέχονται στις υδρολυμένες πρωτεΐνες : πρωτεΐνες ρυζιού, μεταξιού και τα πιο μικρά μόρια υαλουρονικού οξέος.

Υδατικά φιλμογόνα : κατά κανόνα είναι φυσικά πολυμερή, πολυσακχαρίτες ή γλυκοπρωτεΐνες, που έχουν την ικανότητα να συγκρατούν το νερό και να σχηματίζουν ένα υδάτινο πολύ λεπτό τζελ στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Το «μαξιλαράκι» αυτό, γεμάτο νερό, λειαίνει την επιδερμίδα και της δίνει απαλή και μαλακή υφή. Στα ενεργά αυτά συστατικά βρίσκουμε τα πιο μεγάλα μόρια

  • υαλουρονικού οξέος,
  • το φυτικό κολλαγόνο,
  • την ινουλίνη,
  • την φυτική σιλικόνη.

—————————————————————

 

Λιπαρά φιλμογόνα : εμποδίζουν την αφυδάτωση της επιδερμίδας σχηματίζοντας ένα λιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια της. Είναι λίγο-πολύ αποφρακτικά :

  • μελισσοκέρι,
  • κηρός μιμόζα, ρυζιού,
  • κητυλική αλκοόλη,
  • στεαρικό οξύ

ή λιγότερο ή περισσότερο διεισδυτικά : π.χ. το φυτικό υποκατάστατο της λανολίνης, τα φυτικά έλαια, το φυτικό σκουαλένιο και οι φυτικές ceramides που αποκαθιστούν τον λιπιδικό μανδύα της επιδερμίδας και την λειτουργία «φραγμού» χωρίς να δίνουν την αίσθηση λιπαρού στην επιφάνεια. Τα λιπαρά φιλμογόνα ενεργά συστατικά είναι απαραίτητα για την καλή ενυδατική δράση των ξηρών επιδερμίδων επειδή χωρίς αυτά το νερό που έλκεται από τα υγραντικά εξατμίζεται πολύ γρήγορα.

 

Ιατρός Νικόλαος Χρηστίδης

 

Πρώτες ύλες για φυτικά καλλυντικά σπιτικά on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Ευαγγελίστρια – Σπέτσες 18050

τηλ 210 7242151 –  210 6911022

One Response

  1. Καλημερα,
    για την καλύτερη ενυδάτωση της επιδερμιδας, μπορούμε να συνδυάσουμε σε μια κρεμα, το Σύμπλεγμα Έντονης Ενυδάτωσης (C.H.I.) και καποιο απο τα Υδατικά φιλμογόνα που αναφέρονται στο αρθρο ?

Comments are closed.